De blik omhoog gericht

Het leven in een grote stad is al decennialang een onuitputtelijke bron van inspiratie voor filmmakers. Voor zijn nieuwste film trok de 78-jarige meestercineast Wim Wenders (Der Himmel über Berlin en Paris, Texas), met zijn nieuwsgierigheid naar het alledaagse leven, dit keer naar Tokio.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
De-blik-omhoog-gericht

De protagonist is Hirayama, een vriendelijke man met een baan als schoonmaker van openbare toiletten. Zeer gestructureerd volgt hij zijn dagelijkse routine. Hij heeft een unieke collectie cassettebandjes, die hij afspeelt wanneer hij volkomen tevreden door de stad rijdt. De blik van Hirayama is veelal omhoog gericht. Niet alleen wanneer hij de lichtval door de bladeren van een prachtige boom in een stadspark fotografeert, maar door de hele dag heen. Het is een open blik, die het onverwachte verwelkomt, zelfs de eindigheid van het leven. Die blik naar boven is het tegenovergestelde van de in een stad veel vaker voorkomende blik naar beneden, van iedereen die maar gehaast en afgeleid…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith