De bittere noodzaak van politieke strijd tegen moderne slavernij
12 schrijvers sloten zich 24 uur op om een boek te schrijven: 'Moderne Slavernij'. Een van hen was ChristenUniepoliticus Gert-Jan Segers. 'Pas als het diepe kwaad van moderne slavernij een gezicht heeft gekregen komen we in beweging.'

Dit artikel verscheen in 2014 in De Nieuwe Koers en is opnieuw relevant in ons dossier over moderne slavernij. Sommige details kunnen daardoor verouderd zijn. Er zitten nu bijna dertig miljoen mensen gevangen in moderne slavernij, maar het is een getal dat me weinig zegt. Het is een levenloze statistiek. Er zijn wereldwijd twee miljoen kinderen die gedwongen worden tot sekswerk en in Nederland vinden iedere dag honderden commerciële verkrachtingen plaats. Maar het zijn nog veel te veel abstracties om er lang van wakker te liggen. Statistieken maken zelden kwaad en zetten niemand in beweging. Pas als je dat ene verhaal tot je hebt laten doordringen, begin je te beseffen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'
Meer artikelen in dossier Moderne slavernij

'Koop eerlijk en deel spullen met gemeenteleden'
12 november 2021Al zijn halve leven maakt econoom Paul Schenderling (32) zich druk over de uitbuiting en onderdrukking die er schuilgaat achter producten als sinaasappelsap, tomaten, chocola, telefoons en kleding. Nu verschijnt zijn boek en start hij een heuse beweging. Met dank aan Jesaja.

‘De eigenaar dreigde ons te elektrocuteren’
12 november 2021Een tiran voerde Chandrabati en Santosh met drie van hun kinderen in moderne slavernij, ver weg van hun woonplaats in de Indiase staat Odisha.

Ron werkte als slaaf in de Thaise visserij: ‘Er bevindt zich een berg van menselijke botten in zee’
12 november 2021Hij was een toegewijde vader en echtgenoot die alles wilde doen om zijn familie te onderhouden. Helaas was dat een vrijwel onmogelijk opgave. Ron, die op het platteland van Cambodja woonde, verdiende amper twee euro per dag met de opbrengst van zijn akker. Opties voor ander werk had hij niet.