De Albanese versie van Jeanne d’Arc

The Albanian Virgin brengt de kijker terug naar de tijd van het communistisch regime in Albanië. Van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985 regeert Enver Halil Hoxha als dictator en verbiedt alle religieuze uitingen in het Balkanland achter het IJzeren Gordijn.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
De-Albanese-versie-van-Jeanne-dArc

Maar in het geheim houden de vervolgde christenen vol, met hun iconen onopvallend omgekeerd naar de muur, hun rozenkransen verborgen achter in hun lades, en hun tradities mondeling doorverteld. De wet die ze koesteren, is een bijzondere combinatie van geloof en uit de middeleeuwen stammende eerbescherming. Christelijke vergeving wedijvert in deze ‘kanun’ met bloedwraak en familietrots. In deze penibele situatie huwelijkt een van de stamhoofden zijn dochter Luana uit aan Flamur, de zoon van zijn boezemvriend. Maar Luana verkeert van kindsbeen af al met Agim, de zoon van een door de communisten als verrader beschouwde banneling. Als Luana in de bergen kamille sprokkelt, leert Agim haar lezen uit Jack Londons…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga