De Albanese versie van Jeanne d’Arc

The Albanian Virgin brengt de kijker terug naar de tijd van het communistisch regime in Albanië. Van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985 regeert Enver Halil Hoxha als dictator en verbiedt alle religieuze uitingen in het Balkanland achter het IJzeren Gordijn.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
De-Albanese-versie-van-Jeanne-dArc

Maar in het geheim houden de vervolgde christenen vol, met hun iconen onopvallend omgekeerd naar de muur, hun rozenkransen verborgen achter in hun lades, en hun tradities mondeling doorverteld. De wet die ze koesteren, is een bijzondere combinatie van geloof en uit de middeleeuwen stammende eerbescherming. Christelijke vergeving wedijvert in deze ‘kanun’ met bloedwraak en familietrots. In deze penibele situatie huwelijkt een van de stamhoofden zijn dochter Luana uit aan Flamur, de zoon van zijn boezemvriend. Maar Luana verkeert van kindsbeen af al met Agim, de zoon van een door de communisten als verrader beschouwde banneling. Als Luana in de bergen kamille sprokkelt, leert Agim haar lezen uit Jack Londons…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas