Cees Veerman: Dat diepe gevoel van de boer, dat gaat veel dieper dan getallen

Mansholt was geen profeet. Hij kaartte een groot probleem aan, dat we niet in de bek wilden kijken. Maar wat bij hem ontbreekt, zegt oud-landbouwminister Cees Veerman, is de hoop dat het beter kan. "En die heb ik wel degelijk."

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
Sicco Mansholt beeld De Nieuwe Koers

“Ik heb Mansholt goed gekend, net als zijn opvattingen. En ook de veranderingen die daarin zijn opgetreden, en die je in dit artikel ook terugvindt. Hij stond aan de basis van de grootschalige landbouw in Europa, maar onder invloed van de Duitse politica Petra Kelly, de oprichter van Die Grünen, heeft hij een late bekering doorgemaakt. En dat was Mansholt ten voeten uit, want als het dan anders moest, dan zal het ook anders moeten.” “Mansholt was boer van origine. Dat zie je in zijn hele loopbaan terug. Doordrongen van het diepe besef dat de zaken van lucht, water, bodem en landbouw ten nauwste samenhingen. Het levenscomfort dat wij welvaart…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Was-Segers-een-prekende-evangelist
Nederlandse politiek

Was Segers een prekende evangelist?

01 februari 2023
De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist ...
Sjirk Kuijper
Het-Jaar-van-het-Paard
Nederlandse politiek

Het Jaar van het Paard

15 december 2022
Het jaar 2022 zal vermoedelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als het meest onbezorgde jaar van deze eeuw. En het ergste moet nog komen. Stefan Paas blikt terug op het voorbije jaar, kijkt vooruit en houdt z'n hart vast – maar is niet zonder hoop.
Stefan Paas
Armoede-in-Amersfoort
Nederlandse politiek Reportage

Armoede in Amersfoort

09 november 2022
Wat doet armoede met je? Of ik over die vraag een artikel zou willen schrijven. Ik check mijn planning of het past, maar ik weet eigenlijk al wel dat ik het ga doen. Het onderwerp houdt me bezig.
Arie Kok