Corona versnelt wat al bewoog

Menigeen beweert dat de wereld na corona niet meer hetzelfde zal zijn. Hebben zij gelijk? Een verkenning van drie kruispunten die we in de nabije toekomst oversteken.

01 mei 2020 – verschenen editie 2020nr04
Corona-versnelt-wat-al-bewoog Corona versnelt wat al bewoog

Een spook waart door de wereld – een virus dat alle machten in één heilige drijfjacht verbindt. Maar de strijd ertegen is even veelkleurig als de volken. Wie de wereld wil leren kennen, kan daarom veel opsteken in deze coronatijd. In reactie op hetzelfde gevaar toont ieder land en iedere leider zijn eigen hebbelijkheden: zijn sterkten en zwakten, internationale reflexen, en ideologisch profiel. In egalitaire landen doen leiders sneller een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid; in hiërarchische landen houdt men sneller de leider verantwoordelijk. In democratische landen neigt men sneller tot transparantie, in autoritaire landen sneller tot het verhullen van de cijfers. In verstandslanden is men sneller bereid na te…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-mis-dat-wat-er-nooit-heeft-kunnen-zijn
Avondrood

'Ik mis dat wat er nooit heeft kunnen zijn'

In 2003 stapte het 24-jarige zusje van Wouter van der Toorn uit het leven. Een dieptepunt in een familiedrama dat al veel langer speelde. “Hoe kun je vergeving eisen terwijl er geen erkenning van het ongelofelijke onrecht is?”
Wilfred Hermans
Ik-zou-vaker-boos-moeten-worden
Goede gesprekken Mozes

'Ik zou vaker boos moeten worden'

Als directeur van de ASN Bank sprak hij de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Dat was spannend. Maar het spannendste wat Arie Koornneef ooit in zijn leven heeft gedaan, was de weekopening doen bij zijn voormalige werkgever Youth for Christ. 'Ik was niet gewend om veel over geloof te praten.'
Sjoerd Wielenga
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief