Corona versnelt wat al bewoog

Menigeen beweert dat de wereld na corona niet meer hetzelfde zal zijn. Hebben zij gelijk? Een verkenning van drie kruispunten die we in de nabije toekomst oversteken.

01 mei 2020 – verschenen editie 2020nr04
Corona-versnelt-wat-al-bewoog Corona versnelt wat al bewoog

Een spook waart door de wereld – een virus dat alle machten in één heilige drijfjacht verbindt. Maar de strijd ertegen is even veelkleurig als de volken. Wie de wereld wil leren kennen, kan daarom veel opsteken in deze coronatijd. In reactie op hetzelfde gevaar toont ieder land en iedere leider zijn eigen hebbelijkheden: zijn sterkten en zwakten, internationale reflexen, en ideologisch profiel. In egalitaire landen doen leiders sneller een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid; in hiërarchische landen houdt men sneller de leider verantwoordelijk. In democratische landen neigt men sneller tot transparantie, in autoritaire landen sneller tot het verhullen van de cijfers. In verstandslanden is men sneller bereid na te…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Er-zit-tegenwoordig-meer-troost-in-mijn-ziel
Goede gesprekken

Er zit tegenwoordig meer troost in mijn ziel

Sally Read was een Britse psychiatrisch verpleegkundige en overtuigd atheïst. Nu woont ze in Italië, bidt ze elke dag de rozenkrans en hoopt ze dat haar dochter net zo’n hartstochtelijke katholiek wordt als zijzelf. Een tweegesprek met een bekeerde dichter.
Alain Verheij
Het-huwelijk

Het huwelijk. Waarom kies je voor elkaar?

Dertien jaar geleden legde pastoor Nico de Gooijer aan Vonne van der Meer de zeven sacramenten uit. Voor elk sacrament trokken ze een maandagochtend uit. De tijd was lang niet rijp voor publicatie. Maar nu we in tijden van pandemie de kerkbank meer dan ooit missen, nu wel. In deze editie deel V: het ...
Vonne van der Meer
20210419-DSCF5566-2
Nederlandse politiek

Transparantie maakt de kloof met de burger alleen maar groter

De nieuwe heilige graal in de Haagse arena heet transparantie. Want als alles doorzichtig is, pas dan kan de burger de overheid weer vertrouwen, zo klinkt het. Paul Frissen ziet er niets in. "Wie macht en tegenmacht zichtbaar wil maken, moet juist afstand creëren."
Jasper van den Bovenkamp

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief