
Corona regeert de kerk
Corona regeert. Op het moment dat ik dit schrijf, heeft de overheid net een avondklok aangekondigd. Vorige week heeft de Protestantse Kerk haar gemeenten dringend geadviseerd niet meer te zingen in de zondagse diensten, ook niet door enkele voorzangers. De vraag dringt zich steeds meer op: waar ligt de grens? Hoeveel schade mogen we de samenleving en de kerk met onze maatregelen toebrengen? Ik beperk mij tot de kerk.
Het is evident dat deze crisis de zwakke christenheid van Nederland beschadigt. Hoe groot deze schade is, valt nu moeilijk te zeggen, maar in een tijd waarin het geloof al zo geïndividualiseerd was, waarin mensen het al zo moeilijk vonden om erbij te blijven, kan iedereen bedenken dat de kerk dit er eigenlijk niet meer bij kan hebben. Het zou mij niet verbazen als deze crisis voor een aantal gemeenten de genadeklap is. Daarom is het voor de kerk de vraag hoeveel schade zij zichzelf mag aandoen in deze crisis. Strikt genomen wordt de kerk nu niet beschadigd door het virus zelf. Vanwege de scheiding van kerk en staat wordt…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen
08 maart 2023Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...

Katja Tolstoj: 'Als je niet liefhebt, doe je de wereld tekort'
08 maart 2023Als eenentwintigjarige vluchtte ze met haar tweeling van anderhalf vanuit Rusland naar Nederland. Tegenwoordig bestudeert Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj verhalen van extreme ontmenselijking. "Mijn emoties zijn te klein voor het immense kwaad dat in Oekraïne gebeurt."

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'
08 maart 2023We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.