Confrontatie met postmoderniteit

René Grotenhuis was tussen 2003 en 2013 directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Eerder schreef hij Van macht ontdaan. De betekenis van christelijk geloof voor de wereld van vandaag. Zijn nieuwe publicatie Zout is bedoeld als een vervolg, maar is ook zonder het eerste boek goed te lezen.

01 april 2020 – verschenen editie 2020nr03
Confrontatie-met-postmoderniteit Confrontatie met postmoderniteit

Het boek bestaat uit negen opstellen, die alle cirkelen rond de vraag wat de katholieke, maar ook breder de grote christelijke traditie kan bijdragen aan de maatschappelijke en politieke vragen van vandaag. De schrijver zegt er zelf van: ‘Dit is een polemisch boek: het zoekt de confrontatie met de moderniteit, of beter: met de postmoderniteit, waarin waarheid en verhalen hebben afgedaan en waarin de mens er maar het beste van moet zien te maken.’ Het langste en ook het beste opstel gaat over het katholiek-sociaal denken. Daar toont de schrijver op overtuigende wijze aan dat vanaf de eerste pauselijke encycliek Rerum novarum in 1891 tot nu toe in de katholieke…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga