Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Complotdenken in de kerkelijke gemeente kan de verhoudingen danig op scherp zetten, merkt theoloog en filosoof Rik Peels. Tot uitsluiting van het avondmaal aan toe. Hij pleit voor een expertisecentrum, om voorgangers handvatten te geven ermee om te gaan. “Een houding van geloof en hoop kan enorm botsen met het fundamentele wantrouwen in het complotdenken.”

In tijden van crisis neemt complotdenken altijd een vlucht, en dus is het niet verwonderlijk dat je het anno 2022 ook in kerkelijke gemeenschappen tegenkomt. Maar juist in een geloofsgemeenschap kan dat vervelende situaties opleveren. Wat als die ene zuster de leden van haar bijbelkring van zich vervreemdt door ze in de appgroep te bestoken met nepnieuws over Oekraïne? Wat als je de broeder naast je aan de avondmaalstafel niet meer recht aan kunt kijken? Het is niet eenvoudig vast te stellen hoe groot het probleem in Nederland is. De landelijke besturen van onder andere de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Kerken…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Introvert in de kerk. 'Mag het ook eens wat stiller?'
Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
We mogen treuren met hoop
Frans van Deursen: ‘Of ik God een vraag wil stellen? Wat een vreemde gedachte’
David Onnekink: 'Ik verlang naar een wereld die wél mooi is'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
04 mei 2023Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.

Verandert het beeld Gods in een machine?
04 mei 2023De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'
06 april 2023Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...