Churchill zal wel overleven, maar J.P. Coen?
In het debat over standbeelden van koloniale onderdrukkers en slavenhouders zien we een botsing tussen nationale mythen, zegt Stefan Paas. Het gaat om de vraag wie ‘wij’ zijn en welke gedeelde herinneringen ‘ons’ vertegenwoordigen.

De dood van George Floyd, een van de vele zwarte mannen in de Verenigde Staten die jaarlijks omkomen door politiegeweld, leidde tot een storm van protest die de hele wereld over ging. Die storm waait nu ook in vergaderzalen en parlementen. Racisme en politiegeweld spelen inmiddels een belangrijke rol bij de Amerikaanse verkiezingen, terwijl hier te lande premier Rutte voor het eerst toegaf dat racisme een ‘systemisch probleem’ is in Nederland. Dan gaat het over bewezen discriminatie bij de belastingdienst, op de huizenmarkt, bij sollicitaties of schooladviezen, en bij het optreden van de politie. Opmerkelijker was misschien dat Rutte ook stelling nam in de jaarlijks terugkerende rituele dans rondom Zwarte…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Stap voor stap dichter bij het lijden
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.

Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”