Chen Reiss eert Beethoven
250 jaar geleden werd Ludwig van Beethoven geboren en dus heet 2020 Beethoven-jaar. De componist zal het postuum niks interesseren, dus het is vooral een marketingtruc van concertzalen, theaters en vooral platenlabels om de verkoop op te krikken. Eind vorig jaar begon de stroom Beethoven-releases al op gang te komen en dit jaar zullen de sluizen zich volledig openen.

Eén voordeel van al die aandacht: je hoort meer van het oeuvre van een componist dan gebruikelijk. Sopraan Chen Reiss en de Academy of Ancient Music putten voor hun Beethoven-ode uit het beperkte repertoire voor solostem en orkest dat Beethoven naliet. De meeste stukken op de plaat (concertaria’s en -scènes en solo’s uit theaterwerken) hoor je vrijwel nooit. Het accent ligt op wat Beethoven als jongeman in zijn geboortestad Bonn en tijdens zijn studie in Wenen produceerde. De muziek klinkt soms nog wat conventioneel – niet Beethoven op z’n best – maar zijn genialiteit is beslist voelbaar en het Britse orkest doet de componist recht met een transparant klankbeeld (hoewel…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
De troost van een ruige kinderbijbel
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...