Buig nooit voor het lot
In een tijd waarin het leven in vrede met het jaar minder vanzelfsprekend wordt, is het verstandig af en toe een gerijpt boek over de verschrikkingen van een oorlog ter hand te nemen. Onbepaald door het lot van Imre Kertész, de Hongaars-Joodse schrijver en Nobelprijswinnaar die drie concentratiekampen overleefde, is zo’n boek.

Het verhaal in deze sober geschreven roman wordt verteld vanuit het perspectief van de 14-jarige Gyurka, die bij zijn vader en stiefmoeder in Budapest woont. Omdat zijn school is gesloten, heeft hij een baantje genomen. Op een dag wordt hij op weg naar zijn werk uit de bus gehaald, een paar dagen vastgehouden en daarna op transport gesteld. Waarom? Hij is Joods. Aanvankelijk ondergaat Gyurka de willekeur van zijn arrestatie en de daaropvolgende ontberingen met een naïef optimisme. Hij probeert zelfs te genieten van de mooie momenten in de kampen van achtereenvolgens Auschwitz, Buchenwald, Zeitz en opnieuw Buchenwald. Maar naarmate zijn krachten afnemen, lukt het hem steeds minder positief te…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...