Buig nooit voor het lot

In een tijd waarin het leven in vrede met het jaar minder vanzelfsprekend wordt, is het verstandig af en toe een gerijpt boek over de verschrikkingen van een oorlog ter hand te nemen. Onbepaald door het lot van Imre Kertész, de Hongaars-Joodse schrijver en Nobelprijswinnaar die drie concentratiekampen overleefde, is zo’n boek.

01 februari 2024 – verschenen editie 2024nr01
Buig-nooit-voor-het-lot Buig nooit voor het lot

Het verhaal in deze sober geschreven roman wordt verteld vanuit het perspectief van de 14-jarige Gyurka, die bij zijn vader en stiefmoeder in Budapest woont. Omdat zijn school is gesloten, heeft hij een baantje genomen. Op een dag wordt hij op weg naar zijn werk uit de bus gehaald, een paar dagen vastgehouden en daarna op transport gesteld. Waarom? Hij is Joods. Aanvankelijk ondergaat Gyurka de willekeur van zijn arrestatie en de daaropvolgende ontberingen met een naïef optimisme. Hij probeert zelfs te genieten van de mooie momenten in de kampen van achtereenvolgens Auschwitz, Buchenwald, Zeitz en opnieuw Buchenwald. Maar naarmate zijn krachten afnemen, lukt het hem steeds minder positief te…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith