Buig je hoofd niet

In 1974 schreef James Baldwin If Beale Street Could Talk over een jong stel Fonny en Tish dat in Harlem, New York samen een bestaan wil opbouwen. Ze zijn vastberaden om iets van hun leven te maken, maar staan machteloos tegenover de vele afwijzingen die ze ondervinden bij de zoektocht naar huisvesting.

01 maart 2019 – verschenen editie 2019nr02
Buig-je-hoofd-niet

En dan wordt Fonny ook nog eens valselijk beschuldigd van een verkrachting en belandt hij in de gevangenis. Het alomtegenwoordige racisme lijkt het stel te dwingen zichzelf te verloochenen. Dat dit verhaal vijfendertig jaar laten nog zeer actueel is, maakt de verfilming van regisseur Barry Jenkins (Moonlight) wel duidelijk. Ook hoe wrang de aanduiding ‘tijdloos verhaal’ kan zijn. Tish (KiKi Layne) moet Fonny (Stephan James) in de gevangenis het nieuws brengen dat ze zwanger is. In deze al beladen situatie zal zij het nieuws aan zijn ouders moeten vertellen. Fonny’s moeder spreekt er schande van, omdat het kind buiten het huwelijk is geboren. Tish probeert haar moed bijeen te rapen.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas