Bij Schillebeeckx belandt God midden in de cultuur
Edward Schillebeeckx (1914-2009) geldt als de grootste katholieke theoloog uit ons taalgebied, uit de twintigste eeuw. Hij schreef dikke boeken, bijvoorbeeld Jezus, het verhaal van een levende (1974). Met die laatste notie, ‘levende’, doelde Schillebeeckx op de presentie van Jezus in het heden, in onze cultuur en in onze levens.

Terecht dat Stephan van Erp voor het boek waarin hij een viertal opstellen van Schillebeeckx bundelde, als titel koos: God de levende. Het gaat hier om kerkzijn en christenzijn in de moderne cultuur. ‘Ik zou willen nagaan wat de mogelijkheden zijn voor een Godsbeleving die werkelijk geïntegreerd is in de nieuwe cultuur’, schrijft Schillebeeckx. Niet om het geloof ‘apologetisch te verdedigen tegen een seculaire interpretatie van de werkelijkheid’, maar om als gelovige ‘in het reine te komen met de cultuuromslag die ook de godsdienstige mens uiteraard meemaakt.’ Hij zette zijn kaarten op de toekomst, met God als de ‘Geheel Nieuwe’. Geloof is én spiritualiteit én politiek, geloofde Schillebeeckx. Hij wist…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
05 mei 2022Arts en pro-abortusactivist Rebecca Gomperts (56) vindt het irrelevant of zij weleens ongemak voelt bij situaties rondom abortus. Want het gaat niet om haar, het gaat om de ander, zegt ze. Die moet je vertrouwen; zonder oordeel. En ongeboren leven? Dat moet je strikt bekijken door de ogen van de ...

Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden
05 mei 2022De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...

Jan Anthonie Bruijn: ‘Ik wil altijd student blijven’
05 mei 2022Of Jan Anthonie Bruijn nu als voorzitter van de Eerste Kamer vergaderingen leidt, als dokter door de microscoop kijkt of zich als toezichthouder vergaapt aan de kunsten, in alle gevallen staat hij ‘bedremmeld aan de poorten van de schepping’. "Ik raak er nooit op uitgekeken."