Bij Schillebeeckx belandt God midden in de cultuur

Edward Schillebeeckx (1914-2009) geldt als de grootste katholieke theoloog uit ons taalgebied, uit de twintigste eeuw. Hij schreef dikke boeken, bijvoorbeeld Jezus, het verhaal van een levende (1974). Met die laatste notie, ‘levende’, doelde Schillebeeckx op de presentie van Jezus in het heden, in onze cultuur en in onze levens.

05 juni 2019 – verschenen editie 2019nr05
Bij-Schillebeeckx-belandt-God-midden-in-de-cultuur Bij Schillebeeckx belandt God midden in de cultuur

Terecht dat Stephan van Erp voor het boek waarin hij een viertal opstellen van Schillebeeckx bundelde, als titel koos: God de levende. Het gaat hier om kerkzijn en christenzijn in de moderne cultuur. ‘Ik zou willen nagaan wat de mogelijkheden zijn voor een Godsbeleving die werkelijk geïntegreerd is in de nieuwe cultuur’, schrijft Schillebeeckx. Niet om het geloof ‘apologetisch te verdedigen tegen een seculaire interpretatie van de werkelijkheid’, maar om als gelovige ‘in het reine te komen met de cultuuromslag die ook de godsdienstige mens uiteraard meemaakt.’ Hij zette zijn kaarten op de toekomst, met God als de ‘Geheel Nieuwe’. Geloof is én spiritualiteit én politiek, geloofde Schillebeeckx. Hij wist…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter