Bevrijd van kuisheid, gevangen in maakbaarheid

Er was een tijd dat een blote borst de normaalste zaak van de wereld was, terwijl een ontblote damesenkel mannen juist in vervoering bracht. De mode verandert en wat we wel of niet van ons lichaam laten zien, zegt iets over de tijd waarin we leven. Een overzicht in vogelvlucht van de geschiedenis van bedekken en ontbloten.

12 juli 2021 – verschenen editie 2021nr06
Bevrijd-van-kuisheid-gevangen-in-maakbaarheid beeld Rijksmuseum Amsterdam

Even voor de goede orde: een helemaal naakt lichaam, dat bestaat niet in de modetheorie, zegt Anneke Smelik, die als hoogleraar Visuele cultuur aan de Radboud Universiteit veel onderzoek doet naar mode en de creatieve industrie. “Mensen versieren zichzelf altijd, zelfs als ze helemaal naakt zijn. Dat is ook wat kleding in eerste instantie is: versiering van het lichaam.” Pas in tweede instantie komt kuisheid om de hoek, tegelijk met de grote monotheïstische religies die kledingvoorschriften met zich meebrachten. “Daarin wordt kuisheid voorgeschreven voor beide seksen, maar vooral voor vrouwen.” Tussen 1900 en de Tweede Wereldoorlog was kleding vooral een manier om aan te geven tot welke sociale klasse, religie…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Moderne slavernij

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan

08 maart 2023
Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...
Hadassa Lok
De-zorgzame-kerk
Goede gesprekken Reportage

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'

08 maart 2023
Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.
Riejanne Wolswinkel
Zo-wordt-de-kerk-een-oefenplaats-voor-duurzaamheid
Theologie & filosofie

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid

08 maart 2023
Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'
Lambert Pasterkamp