België is niet te begrijpen zonder de koers

Flip van Doorn fietste maandenlang door België op zoek naar de ziel van het land. In De ronde van België. Een cultuurgeschiedenis op twee wielen laat hij zien hoe wielersport, cultuur, geschiedenis en katholicisme er nauw met elkaar verweven zijn.

04 april 2024 – verschenen editie 2024nr03
547x840

Je boek is met ruim zevenhonderd pagina’s best omvangrijk. Is België zo’n complex land?”Dit boek heb ik ingedeeld als een korte rittenkoers. In een proloog en zeven etappes fiets ik door de hele geschiedenis van België: van de dinosauriërs en de eerste neanderthalers tot in het heden. Als je bedenkt dat het Belgische grondgebied vanaf de Romeinse tijd tot de val van Napoleon door steeds wisselende heersers is bezet, en dat het land daarna twee wereldoorlogen heeft doorstaan en nu het centrum van een tegen-wil-en-dank verenigd Europa is, valt de lengte nog wel mee. En dan heb ik het nog niet eens over de drie Gewesten, de drie Gemeenschappen, de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter