Bekend zijn met, is iets anders dan begrijpen
Luftkrieg und Literatur, heette de verzameling essays die W.G. Sebald in 1999 publiceerde. In het boek, enkele jaren later vertaald als On The Natural History of Destruction, vertelt de Duitse schrijver dat het vandaag de dag moeilijk voor te stellen is hoe omvangrijk de verwoesting van Duitse steden is geweest in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Alleen al de Royal Air Force liet miljoenen tonnen aan bommen neervallen op 131 steden en dorpen. Vele daarvan werden volledig platgebombardeerd. De cijfers: 600.000 slachtoffers en 3,5 miljoen huizen verwoest. Filmmaker Sergei Loznitsa, bekend geworden door zijn documentaires gebaseerd op archiefmateriaal (State Funeral over de hysterie rond Stalins begrafenis, Babi Yar. Context over massa-executies van Joden in Kiev), liet zich inspireren door Sebalds boek. Hij dringt de kijkers de vraag op of massavernietiging te verantwoorden valt. The Natural History of Destruction opent met vrolijke stadse taferelen. Beelden van volle terrassen, met op de achtergrond wapperende vlaggen met swastika’s. De spanning bouwt zich op wanneer we een zeppelin zien overvliegen.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...