Bekend zijn met, is iets anders dan begrijpen

Luftkrieg und Literatur, heette de verzameling essays die W.G. Sebald in 1999 publiceerde. In het boek, enkele jaren later vertaald als On The Natural History of Destruction, vertelt de Duitse schrijver dat het vandaag de dag moeilijk voor te stellen is hoe omvangrijk de verwoesting van Duitse steden is geweest in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Bekend-zijn-met-is-iets-anders-dan-begrijpen

Alleen al de Royal Air Force liet miljoenen tonnen aan bommen neervallen op 131 steden en dorpen. Vele daarvan werden volledig platgebombardeerd. De cijfers: 600.000 slachtoffers en 3,5 miljoen huizen verwoest. Filmmaker Sergei Loznitsa, bekend geworden door zijn documentaires gebaseerd op archiefmateriaal (State Funeral over de hysterie rond Stalins begrafenis, Babi Yar. Context over massa-executies van Joden in Kiev), liet zich inspireren door Sebalds boek. Hij dringt de kijkers de vraag op of massavernietiging te verantwoorden valt. The Natural History of Destruction opent met vrolijke stadse taferelen. Beelden van volle terrassen, met op de achtergrond wapperende vlaggen met swastika’s. De spanning bouwt zich op wanneer we een zeppelin zien overvliegen.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith