Begrip en inzicht komen vóór de troost

Op 27 januari werd herdacht dat Auschwitz 75 jaar geleden werd bevrijd. Arnon Grunberg stelde een indrukwekkend boek samen met ‘getuigenissen’, Bij ons in Auschwitz. Ook over zijn nieuwe roman Bezette gebieden valt de lange schaduw van de Shoah.

01 februari 2020 – verschenen editie 2020nr01
Begrip-en-inzicht-komen-voor-de-troost Begrip en inzicht komen vóór de troost

Vernietigingskamp Auschwitz, symbool van de diepste onmenselijkheid, was van gedurende de Tweede Wereldoorlog tweeënveertig maanden in bedrijf. Per maand stierven bijna vijfendertigduizend mensen. Toen eind 1944 het Rode Leger dichtbij kwam, was het voorbij met de duistere dadendrang van de nazi’s. Eind januari werd het kamp bevrijd. Maar was dat echt een einde? Kan de wereld ooit bevrijd worden van een dergelijke misdaad? Volgens de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben, die zich diepgaand bezighield met de Shoah (of: de Holocaust), had de westerse mens ook zichzelf vernietigd met deze misdaad. De mens moest paradoxaal genoeg dus verder leven met het gemis van zichzelf.Het is natuurlijk filosofentaal wat je bij Agamben aantreft,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter