Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?

Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Avondmaal-vieren-op-de-snelweg.-Kun-je-dat-theologisch-eigenlijk-wel-maken Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hielden in september en oktober dagelijks acties tegen de subsidies aan de fossiele industrie. Ze blokkeerden de A12 in Den Haag. Deze foto is genomen op dag 25. Er was een handvol politieagenten aanwezig. beeld ANP

Een grote groep mensen zit op de A12. De politie verordonneert vertrek, maar dat blijft uit. Festivalsfeer. Tussen de mensen die de weg blokkeren, zit een groep vrij luidruchtige christenen. Ze verschillen op het eerste gezicht niet van de rest van de demonstranten, behalve dan dat ze vooraf bidden, bij tijd en wijle christelijke liederen zingen en bij vlagen zelfs, hoe controversieel, avondmaal vieren. De deelnemers van Christian Climate Action komen uit allerlei kerkelijke denominaties en zijn van alle leeftijden. Sinds 10 oktober, toen de Tweede Kamer een motie aannam om fossiele subsidies af te bouwen, staakten Extinction Rebellion en ook Christian Climate Action hun snelwegblokkades, maar het is niet…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

26 Heelal en het heilige 2 Andromedanevel
Theologie & filosofie

Waarom je deze zomer eens op het gras moet gaan liggen, op je rug, midden in de nacht

07 juni 2024
Staren naar de sterren is niet vrijblijvend, zegt Arie van Houwelingen. Het onderstreept wat die oude Bijbel al leerde. Namelijk om God, de grote Schepper van galaxieën en zwarte gaten, lief te hebben, en je naaste als jezelf.
Arie van Houwelingen
Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop
Theologie & filosofie Column

Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop

07 juni 2024
Het zit stil maar vliegt door de lucht, rara wat is het? De kerstman in zijn arrenslee? De fakir op zijn kleedje? Nils Holgersson op zijn gans? Een heks op haar bezemsteel? Nee, het is de HEERE God op een engel.
Willem Maarten Dekker
8 kerk in verzet
Theologie & filosofie

Gezocht: Martin Luther King (m/v)

07 juni 2024
De kloof tussen arm en rijk, uitbuiting van arbeidsmigranten, uitputting van de aarde. De tegenwoordige tijd kent veel maatschappelijk, ecologisch en economisch onrecht. Wat is de rol van christenen in dit verhaal? Komen we wel nadrukkelijk genoeg in opstand?
Alain Verheij