Armoede in Amersfoort

Wat doet armoede met je? Of ik over die vraag een artikel zou willen schrijven. Ik check mijn planning of het past, maar ik weet eigenlijk al wel dat ik het ga doen. Het onderwerp houdt me bezig.

09 november 2022 – verschenen editie 2022nr09
Armoede-in-Amersfoort beeld Jedi Noordegraaf

Wat is belangrijker: brood of appels? I Dat begon een paar jaar geleden. Op een avond zaten we aan de avondmaaltijd toen mijn oudste dochter zei: ‘Pap, ik heb iets ontdekt. Ik kwam erachter dat het nog maar heel kort geleden is dat een groot deel van de Nederlanders arm was. Daar had ik nooit bij stilgestaan.’ Ze was een jaar of twintig op dat moment. Ik werkte aan een boekje over mijn opa, hij was brood- en banketbakker in Elst (Ut.) en moest daarvan tien kinderen voeden. Dagen van twintig uur werken waren geen uitzondering, en nog hield hij er niet genoeg aan over. Hij ging er mentaal aan…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Christendom-houdt-in-de-oorlog-op
Nederlandse politiek

Bidden tussen stapels lijken

01 mei 2025
Tussen 1870 en 1910 veroverde het Nederlandse koloniale leger met grof geweld grote delen van Indonesië. Christenen zagen het zwaard als een instrument om beschaving en bekering te brengen. Oorlog moest heidendom verdrijven. In het debat over kerk en kolonialisme is dit geweld opvallend afwezig.
Koos-jan de Jager
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg