Anti-ouderling in een nieuwe wereld
Wat gebeurt er als een ‘andere wereld’ zich aandient? De nieuwe roman van Stephan Enter laat zien hoe fantasieloos het wordt als ontvankelijkheid ontbreekt.

Zelf was Stephan Enter twaalf, in de zomer van 1986. Oscar de Vree, een van de hoofdpersonen uit zijn nieuwe roman, is net iets ouder. Onwillekeurig leg je dit verband met de auteur, omdat het Gelderse dorp Barneveld model lijkt te hebben gestaan voor het dorp Brevendal, waar Oscar woont. Enter schreef al eerder in zijn verhalenbundel Spel (2007) over Brevendal en over jeugdjaren in een kerkelijke wereld. Deze thema’s – de besloten dorpsgemeenschap en de kerk – spelen een grote rol in zijn nieuwe roman, die de titel Pastorale meekreeg. Deze titel duidt natuurlijk op vredigheid en ‘stille rust’. Maar de zomerperiode die in deze roman wordt beschreven, is…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?