Altijd die lege kerk, altijd

‘Het regent en het is november’, dichtte J.C. Bloem een kleine eeuw geleden al, alsof hij 2023 had voorzien. Met een variant op de slotregel: ‘altijd die lege kerk, altijd’. Drie dominees proberen in twee boeken zich tot die realiteit te verhouden.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
Altijd-die-lege-kerk-altijd

Somberheid troef dus? Op z’n minst een beetje. Noem het realisme. Beide boeken winden er geen doekjes om: het gaat qua aantallen niet goed met de kerk en dat zal nog wel even zo doorgaan. De tijd van grote, volle kerken is echt voorbij, ondanks de lokale voorbeelden van groei en bloei. Secularisatie is het grotere proces dat aan de gang is, en de gedachte dat je dat op lokaal niveau wel even tegen zou houden, is een misplaatste almachtsfantasie, aldus Van Leerdam en Van Dijk. Wat dat betreft schetsen beide boeken dezelfde lijn: de krimp is nog niet voorbij. En bij die krimp zijn de schrijvers alle drie heel…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith