Als we stof zijn, wat stellen we dan helemaal voor?
De moderne kosmologie schotelt ons een gigantisch groot en oud heelal voor, waarin wij niet meer dan een stofje zijn. En diezelfde tak van wetenschap leert ons dat bijna alle atomen in ons lichaam ooit zijn ontstaan door kernfusie in sterren. Wij zijn dus gemaakt van sterrenstof. Zo’n visie kan gemakkelijk leiden tot nihilisme: we stellen niets voor, de mensheid is volstrekt onbelangrijk.

Maar, aldus emeritus hoogleraar Russisch christendom Wil van den Bercken, kennis van de kosmos kan je ook brengen tot ontzag voor de enorme omvang van de schepping. Van den Bercken zet uiteen waarom hij vindt dat kosmologie zeker niet tot atheïsme hoeft te leiden en geeft daartoe voorbeelden van gelovige (en ongelovige) reacties op de kosmos uit verleden en heden. Natuurlijk komen Newton, Copernicus en Galilei langs, net als moderne (ongelovige) kosmologen als Stephen Hawking en Vincent Icke, maar ook de christelijke sterrenkundige Heino Falcke. De auteur geeft steeds een korte schets van het denken van deze wetenschappers. Wat hij behandelt, is niet echt nieuw, en soms erg kort. Dit…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?

‘De waarheid is een ontmoeting’
09 juni 2022Z’n juf vertelde er op de basisschool zo mooi over. Over hoe Mozes, hoe Samuel, hoe Paulus God ontmoette. Psycholoog Peter Roelofsma zocht er een leven lang naar; in kerken, op yogamatten, in wetenschap. En ergens in een kerkje in Engeland, toen was het er ineens; dat vreeswekkende licht, die ...