Als water dikker is dan bloed
Jezus relativeert de bloedband en hanteert een bredere definitie van familie. Want we zijn niets minder dan de broer, zus en moeder van Jezus zelf. Dat wil niet zeggen dat alles daarom pais en vree is. Maar dat besef nodigt wel uit tot gastvrijheid, betoogt Almatine Leene.
Toen ik op het punt stond te trouwen, werd ik nieuwsgierig naar de familiegeschiedenis van mijn aanstaande. Met de trouwdag voor de deur besefte ik dat twee families zich gingen verenigen en zijn familie deel zou worden van de mijne. Omdat mijn geliefde Zuid-Afrikaans is, is zijn achtergrond behoorlijk anders. Zijn nationaliteit maakt zijn DNA heel divers: hij heeft in elk geval Afrikaans, Joods, Duits, Nederlands, Frans en Maleisisch bloed. Zijn genealogie heeft uiteraard niet bepaald of de bruiloft doorging, maar trouwen met iemand van een andere nationaliteit maakt het leven wel complexer. Zo ging de bruiloft zelf al bijna niet door omdat er een document uit het buitenland ontbrak!…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
De les van Slagharen
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.