Als je zoon verongelukt

Niet zo heel veel schrijvers zijn in staat om in de beperkte omvang van een boekenweekgeschenk een goed verhaal op papier te krijgen. Maar Arie Kok slaagt er dit jaar bijzonder goed in, met zijn BCB-actieboek Brood en stenen. Het is een tragisch verhaal dat tot tranen toe ontroert. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Kok zich baseert op zijn eigen familiegeschiedenis.

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
Als-je-zoon-verongelukt Als je zoon verongelukt

Vanuit het perspectief van zijn opa beschrijft hij de dood van diens zoontje Arie, die Ortie werd genoemd; de oom van de schrijver dus. Kok maakt gebruik van de aantekeningen van zijn opa, zodat dit het boek is dat ‘mijn opa misschien wel had willen schrijven’. Het is een urgent verhaal; je realiseert je vanaf de eerste bladzijde dat het geschreven moest worden. De fotokatern aan het eind versterkt het realistische karakter van het drama dat heeft plaatsgevonden. Vanaf het begin weet je als lezer dat Ortie zal omkomen. Maar wat gaat er vooraf aan het ongeluk en hoe reageert naderhand de omgeving? Kok weet de spanning in de huwelijksrelatie…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg
De democratie heeft ons geloof nodig
Column

De democratie heeft ons geloof nodig

06 februari 2025
Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.
Rik Peels
Pleidooi-tegen-verdinglijking
Goede gesprekken

Wie ben ik zonder jou?

06 februari 2025
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...
Alain Verheij