Anton van Harskamp: ‘Als je moreel aan de grond zit, dan is daar ineens de engel. De genade’
Achtergebleven stakkers in Afghanistan, Oeigoeren in Chinese kampen, een op hol geslagen klimaat. Soms kan het je allemaal naar de keel grijpen, met schuldgevoelens overladen. Loop daar niet voor weg, zegt religieantropoloog Anton van Harskamp. "Slechts wie dwars door de bodem van zijn bestaan zakt, krijgt de ware grond onder de voeten."
Het leven is goed, als je met een sloep, zo eentje als de Kameleon, door de wateren van Friesland vaart. De wind waait je fris door de haren, aan boord mensen die je lief en dierbaar zijn. Alle ellende van onze planeet is ver weg. “Dan is het even echt goed”, zegt Anton van Harskamp, die dat bootreisje onlangs maakte. “Het andere, minder goede, is er ook wel, maar op de achtergrond. Ik leer van Kierkegaard dat wij met schuld beladen zijn, dat wij een oneindige verantwoordelijkheid hebben, die eigenlijk niet te dragen is, hoeveel goed werk je ook doet. Maar juist als je niet wegloopt voor je falen, breekt…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.