Anton van Harskamp: ‘Als je moreel aan de grond zit, dan is daar ineens de engel. De genade’
Achtergebleven stakkers in Afghanistan, Oeigoeren in Chinese kampen, een op hol geslagen klimaat. Soms kan het je allemaal naar de keel grijpen, met schuldgevoelens overladen. Loop daar niet voor weg, zegt religieantropoloog Anton van Harskamp. "Slechts wie dwars door de bodem van zijn bestaan zakt, krijgt de ware grond onder de voeten."

Het leven is goed, als je met een sloep, zo eentje als de Kameleon, door de wateren van Friesland vaart. De wind waait je fris door de haren, aan boord mensen die je lief en dierbaar zijn. Alle ellende van onze planeet is ver weg. “Dan is het even echt goed”, zegt Anton van Harskamp, die dat bootreisje onlangs maakte. “Het andere, minder goede, is er ook wel, maar op de achtergrond. Ik leer van Kierkegaard dat wij met schuld beladen zijn, dat wij een oneindige verantwoordelijkheid hebben, die eigenlijk niet te dragen is, hoeveel goed werk je ook doet. Maar juist als je niet wegloopt voor je falen, breekt…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
01 februari 2023Heeft de kerk nog relevantie in een seculiere samenleving? En zo ja, aan welke unieke elementen uit de christelijke traditie is er dan behoefte? Zeven denkers, zelf niet kerkelijk betrokken, reageren op deze vragen. 'De kerk heeft een unieke positie in een markt waarin heel veel mensen op zoek zijn ...

'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
01 februari 2023Genieten van het leven, dat wordt aangemoedigd in de Bijbel. Waarom zou je dan nog vasten in de veertigdagentijd? Omdat alleen genieten niet het hele verhaal is, zegt theoloog Alain Verheij. 'We weten elkaar maar moeilijk een ander verhaal voor te houden dan nóg lekkerder eten en drinken, en nóg ...

Als water dikker is dan bloed
15 december 2022Jezus relativeert de bloedband en hanteert een bredere definitie van familie. Want we zijn niets minder dan de broer, zus en moeder van Jezus zelf. Dat wil niet zeggen dat alles daarom pais en vree is. Maar dat besef nodigt wel uit tot gastvrijheid, betoogt Almatine Leene.