Kees-Jan Mulder: ‘Als je me helemaal kent, wil je me dan nog steeds?’

Twaalf jaar lang knaagde bij Kees-Jan Mulder de vraag of hij wel filmmaker mocht worden, als hij ook dominee had kunnen zijn. Wat zouden de mensen ervan vinden? En God? Ook vandaag is die onzekerheid nooit ver weg. "Terwijl God al tijden tegen me zegt: maar hé joh, Ik hou al heel lang van je. Ga spelen."

07 maart 2024 – verschenen editie 2024nr02
‘Als-je-me-helemaal-kent-wil-je-me-dan-nog-steeds beeld Carel Schutte

Gisteravond was hij bij vrienden in Elburg. Film kijken. Deel vier uit de jarentachtigfilmserie Dekalog, over de tien geboden, van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. “Voor elk gebod schetst hij een situatie die alles compleet op spanning zet, en in dilemma’s brengt. Zijn vertelstijl is heel gelaagd, soms op het symbolische af, en qua stijl zwabbert-ie alle kanten op.” Dus soms zitten ze te schelden, de filmvrienden. Slaan ze van afschuw hun handen voor de ogen. ‘Gast! Wat doe je?’ “Maar het idee,” zegt Kees-Jan, “dat er op een avond in Elburg een groepje jongens een film van vijfendertig jaar oud zit te kijken, en daardoor gevoed wordt. Dat is…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Wat-ik-geloof-dat-gaat-jou-niets-aan
Goede gesprekken

Paul van Dongen: 'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'

04 april 2024
Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Felix de Fijter
54 Harriette Verwey
Goede gesprekken Mozes

Harriette Verwey: ‘God heeft dat kind uit Suriname hoog geplaatst’

04 april 2024
Terugblikkend op haar loopbaan als toonaangevend cardioloog, is Harriette Verwey verwonderd hoe een Surinaams meisje in een vreemd land zo succesvol kon worden. Er was ook een keerzijde. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar ook veel eenzaamheid."
Sjoerd Wielenga
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans