Sam Janse & Maartje Janse: ‘Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Hij is bijbelwetenschapper, 'groene dominee' en pleitbezorger van het eenvoudige leven. Zij is als universitair hoofddocent geschiedenis in Leiden gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Vader en dochter dr. Sam en dr. Maartje Janse spreken elkaar over klimaatacties in musea en op snelwegen. Want zulke protesten staan in een lange traditie.
De activisten die afgelopen herfst in Londen tomatensoep tegen de Zonnebloemen van Van Gogh smeten, lieten zich inspireren door de suffragettes, die in het begin van de twintigste eeuw streden voor vrouwenrechten. Ook zij hadden het indertijd op kunst gemunt. Zo hakten ze met een vleesmes in op het schilderij Venus voor de spiegel van Diego Velázquez. Ze sloegen ook ruiten in en bliezen brievenbussen op.Je zou zeggen: niets nieuws onder de zon. Ook de bezettingen van kruispunten en kantoren – waar Extinction Rebellion en Christian Climate Action mee aan de weg timmeren – staan in een lange traditie. Opvallend is wel de nadruk op de urgentie. De activisten accepteren…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
05 september 2024Als Theoloog des Vaderlands was Claartje Kruijff bescheiden en bedachtzaam. Maar een twijfelaar is ze allerminst. Juist een gelovig mens, in een wereld die steeds minder in een God lijkt te geloven. In haar nieuwe boek draait Kruijff dat concept om: gelooft God nog in ons?
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
05 september 2024"God eindigt in het boek Job niet met antwoorden", zegt dominee Alfred van de Weg, "maar met vragen. Waarom zou ik het dan anders moeten doen? Waarom zou ik dan bijbelteksten moeten plakken, als pleisters, over de wonden heen?"
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
05 september 2024Met zijn acties voor vluchtelingen, kindermisbruiker Benno L. en zijn kas voor rouwen en vieren zet theoloog, kunstenaar, activist en 'Amsterdammer van het Jaar' Rikko Voorberg een schare vrijwilligers in beweging. 'Toch is er altijd de vraag: is dit echt waaraan ik mijn tijd moet besteden? Moet ik ...