Alleen het kind kan scheppen

Eenenzeventig jaar na de dood van Martinus Nijhoff moet ik denken aan een van zijn beroemdste en meest fascinerende gedichten, ‘Het kind en ik’.

01 februari 2024 verschenen editie 2024nr01

Ik zou een dag uit vissen,ik voelde mij moedeloos.Ik maakte tussen de lissenmet de hand een wak in het kroos. Er steeg licht op van benedenuit de zwarte spiegelgrond.Ik zag een tuin onbetredenen een kind dat daar stond.Het stond aan zijn schrijftafelte schrijven op een lei.Het woord onder de griffelherkende ik, was van mij. Maar toen heeft het geschreven,zonder haast en zonder schroom,al wat ik van mijn levennog ooit te schrijven droom. En telkens als ik evenknikte dat ik het wist,liet hij het water bevenen het werd uitgewist.Ik wil er graag iets over zeggen zonder dat ik daarbij gehinderd word door enige kennis van de vorig jaar verschenen biografie van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith