Alle kansels open, voor alle priesters en predikanten

‘Bent u soms een nieuwe Kuitert?’ Ik herinner mij de vraag van een avond naar aanleiding van mijn boek Dit broze bestaan, waarin gerammeld wordt aan oude scheppingsovertuigingen die voor bijbels worden gehouden maar het niet zijn.

05 oktober 2023 verschenen editie 2023nr08

Ik was volgens de vraagsteller duidelijk iemand die verwarring zaait, en dat is geen pre. Kuitert staat in deze kringen net ietsje lager dan Beëlzebul, maar niet veel lager. Volgens de vrager was ik extreem liberaal. Anderen meenden op grond van hetzelfde boek dat ik niet alleen conservatief, maar ook reactionair ben. De herinnering kwam bij mij boven nadat ik de Groene preekwedstrijd, georganiseerd door het Nederlands Dagblad en GroeneKerken, gewonnen had. Een preekwedstrijd waar een rechtzinnige, dus conservatieve dominee bij voorbaat niet aan meedoet, begreep ik van collega W. Visscher van de Gereformeerde Gemeenten. “De kerk is niet op aarde om duurzaamheid te bevorderen”, liet hij de media weten.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith