Al 50 jaar een eigen koers
In de halve eeuw dat De Nieuwe Koers bestaat, hing het blad vaak aan een zijden draad. Hoe kan het dat het opinieblad nooit ten onder ging? Op zoek naar een antwoord dook historicus Christoph van den Belt in verschillende archieven. Een analyse.
‘Uitgever Nederlands Dagblad neemt opinieblad De Nieuwe Koers over’. Dit is de kop van een kort, maar opvallend nieuwsbericht in het Nederlands Dagblad (ND) van 26 april 2019. In het bericht komt onder meer Felix de Fijter, hoofdredacteur van het opinieblad, aan het woord. Hij stelt dat de identiteit van De Nieuwe Koers goed past bij Nedag Uitgevers, tevens de uitgever van het ND. Dat klinkt vanzelfsprekend, want wie het ND en De Nieuwe Koers kent, zal beamen dat beide media ‘christelijk betrokken’ zijn, zoals het motto van het ND momenteel luidt. Toch is deze samenwerking, historisch gezien, opvallend te noemen. De Nieuwe Koers en haar voorlopers bewandelen al die…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.