Actueel orgelfeestje
Aart Bergwerff laat zich niet in een hokje stoppen. Ja, hij is vaste organist in de Grote Kerk van Breda en kent dus het klappen van de kerkmuzikale zweep, maar ook daarbuiten roert hij zich als organist bij grotere orkesten. Ook op deze nieuwe cd, uitgebracht ter ere van vijftig jaar orgel in de Grote Kerk, presenteert Bergwerff zich als een divers organist.

Op het album vinden we werken uit uiteenlopende stijlperioden, die zich ook heel verschillend tot de kerk verhouden. Bach zullen velen van ons wel associëren met kerkmuziek. Op deze cd staat zijn tweede triosonate, een complex werk dat helder vertolkt wordt door Bergwerff. Maar er zijn ook werken opgenomen van twee hedendaagse, Nederlandse componisten. Met Daan Manneke (1939) heeft Bergwerff gemeen dat hij de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ ontving vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. De stukken van Manneke refereren aan de orgelregisters die gebruikt worden (‘Basse de trompette’ en ‘Récit de Cromorne’), maar zijn ook een muzikale karakteristiek, geheel volgens de Franse…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...