Achter de tranen van de stas

Toen het kabinet deze zomer zo onfortuinlijk struikelde over de vluchtelingenkwestie, was er één man die zijn tranen maar net wist te bedwingen: staatssecretaris Eric van der Burg.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
Achter-de-tranen-van-de-stas

Hij stamelde iets over ‘al die mensen, die er zo hard aan getrokken hadden’. Arnon Grunberg brengt deze mensen in beeld in zijn non-fictieboek De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood. Grunberg gaat eerst op reportage. Hij vertelt boeiend, in een prachtige stijl, over vluchtelingen in Georgië en Polen, over de mensen achter de schermen in Ter Apel, over de opvang op Schiphol, asieladvocaten die tot het gaatje gaan. Grunberg kijkt onbevangen rond, maakt het niet mooier dan het is. Uiteindelijk wordt hij bij ‘de stas’ ontboden, maar dan hebben we al begrepen welke mensen Van der Burg bedoelde: goedwillende ambtenaren en vrijwilligers die door het kabinet kwalijk in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas