Abraham Kuyper, een eeuw na dato: feest voor alle zintuigen
“Hij zwoer bij vrijheid, zijn hele leven lang”, zegt historicus Johan Snel over Abraham Kuyper, die dit najaar vol in de spotlights staat. Honderd jaar geleden stierf hij. “We moeten het hebben over Kuyper als staatsman, als journalist, als vader van onze democratie”, vindt Snel. “De theologie deed hij er zo’n beetje bij.”

Abraham Kuyper is onze grootste democraat, zegt Johan Snel. “Toen de liberalen het gewone volk liever nog een poosje klein wilden houden, streed Kuyper al voor zijn rechten.” Een democraat dus, zonder twijfel, maar ook een nogal avontuurlijk mens, die met graagte de wereld rondreisde en converseerde in vele talen. Hij stichtte een dagblad en een universiteit en schopte het tot premier van Nederland. Dit avontuurlijke karakter komt tot leven in De zeven levens van Abraham Kuyper, het nieuwe boek van Snel dat eind september in de boekhandel ligt. Snel houdt zich bezig met Kuyper met het oog op zijn proefschrift over ‘Kuyper als journalist’, te verschijnen in 2022. “Voor…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
De troost van een ruige kinderbijbel
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.