Aanstekelijk activisme

Wat drijft een jonge theoloog om letterlijk de barricades op te gaan? Om zichzelf te laten arresteren, en haar woede en zorg om het klimaat zo om te zetten in concrete actie?

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Aanstekelijk-activisme

Daarover gaat Rebelleren voor het leven, geschreven door Rozemarijn van ’t Einde. Zij is theoloog en criminoloog. Naast haar werk als geestelijk verzorger is ze actief als ‘scheppingsactivist’, want zoals ze zelf zegt: ‘Je hoeft niet toe te kijken hoe de wereld langzaam kapotgeplunderd wordt.’ In elk van de 26 korte hoofdstukken vertelt Van ’t Einde een anekdote uit haar leven als activist. Soms is dat een verslag van een actie, soms achtergrondinformatie over klimaatgesprekken. Daarbij keren ook steeds elementen uit haar biografie terug: door een chronische ziekte betaalt zij een nog hogere prijs voor haar acties dan de meeste anderen. Ze schrijft open over haar worsteling met haar lichamelijke…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter