Aan haar lippen

Mijn vader was van gereformeerden, mijn moeder van katholieken huize. De beslissing om hun kinderen zonder geloof op te voeden, was geen kwestie van niet kunnen kiezen. Er hoefde niet gekozen te worden, want zij gingen los van elkaar al jaren niet meer naar de kerk. Bij hen geen sprake van een kussen waarop, tussen twee geloven in, de duivel zou liggen. Zij geloofden in duivel noch God.

01 september 2021 verschenen editie 2021nr07

Hun beider moeders wel, en van ons werd verwacht dat wij daar rekening mee hielden. Wanneer een van de oma’s bij ons logeerde, waren wij voor het eten stil, ‘zodat oma even kan bidden’. We mochten geen grapjes maken over het gouden kruisje op de imposante boezem van de één (de katholieke uit Den Haag) of het vele uren bijbellezen van de ander (de gereformeerde uit Rotterdam). Verboden te spotten, met welk geloof dan ook. Rond mijn tweeënveertigste heb ik me in de katholieke kerk laten dopen, maar het is mijn gereformeerde grootmoeder geweest die, ere wie ere toekomt, mijn verlangen naar geloof heeft wakker gekust. Tijdens een herfstvakantie waarin…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter