Jezus en de vrouwen in het sekscircuit

"Noem mij geen prostituee", had Deborah een paar jaar terug tegen me gezegd. "Schrijf in je artikel maar dat ik in de prostitutie of in het sekscircuit werkte." Haar identiteit viel immers niet samen met het werk dat ze moest verrichten.

08 maart 2023 verschenen editie 2023nr02

5 Sjoerd.heic

Ik dacht aan Deborah bij het lezen van het interview met Shawn Kohl in dit blad over meisjes die ‘worden geprostitueerd’ (lees: worden misbruikt en verkracht). Taal doet ertoe. Slaven, dementerenden en autisten noemen we nu slaafgemaakten, mensen met dementie en mensen met autisme. Je bent immers meer dan waar je misschien last van hebt. Meer vrouwen in het sekscircuit willen geen prostituee heten. Opmerkelijk genoeg spreekt de Nieuwe Bijbelvertaling 2021 van Genesis tot en met Openbaring nog zonder morren over ‘hoeren’. Niet vreemd dus dat ook in de kerk nog altijd over ‘hoeren’ (en tollenaars) wordt gesproken, bijvoorbeeld om te illustreren hoe Jezus zich over de meest kwetsbaren ontfermde. …

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter